Här är ett urval på de vanligaste frågorna vi får.
Klicka på frågan så får du fram svaret.
Vårt varunamn registrerades redan 1932 på Patent och registreringsverket och har sitt ursprung i stadsvapnet för staden Falun och bolaget har aldrig haft eller producerat någonting med kopplingar till vapen.
Bilden nedan visar en silltunna som man på den tiden ofta förvarade Rödfärg i, som också var bolagets första logotyp.
Våra färger baseras på klassiska svenska traditioner som låter virket andas och skiljer sig från de flesta moderna plastbaserade färger (akrylater) som finns på marknaden.
Många av dessa moderna färger kan hålla väldigt länge, upp till 15 år innan man behöver måla om.
Men då krävs också att man gör rätt, de flesta av dessa färger målas i system och kräver först en grundolja sedan en grundfärg och slutligen 1–2 lager täckfärg. Det gör att att du målar huset upp till fyra gånger med en färgsystem som får ett betydligt högre inköpspris jämfört med ett färgsystem från Falu Vapen Färg AB.
Med vårt färgsystem ska du bara stryka två gånger på nytt virke. Efter 5-8 år (ännu längre med Falu Fasad) borstar du bort lös färg och tjocka färgskikt och målar ett färgskikt till. Så normalt sett har man efter tre-fyra strykningar med ett billigare färgsystem ett nymålat hus efter ca. 15-20 år!
Bäst livslängd har våra färger på träfasader som har en skyddande takfot och som är upp till 2 våningar höga, färgerna ska målas tunt och återger strukturen i virket som ger fasaden ett "levande" utseende.
Flera miljömärkningar kräver tester som ska utföras på hyvlat virke enligt en ISO standard. Det innebär att vi inte kan få vår Rödfärg och Slamfärg godkända då de ska målas på råsågat panelvirke.
Men i BASTA registret som branschorganisationen rekommenderar att vi rapporterar till och som utgår från innehållet i färgen, är vi registrerade och därmed godkända för upphandlingar i projekt där det krävs miljöklassificerade produkter. Mer finns att läsa på deras hemsida bastaonline.se.
Våra Rödfärger vågar vi påstå är bland de färgerna på marknaden som har minst miljöpåverkan, då huvudingredienserna är linolja, mjöl, syntetiska pigment (återvunnet stålmaterial, se FAQ) och vatten. En produkt som kan definieras och ingå under begreppet cirkulär ekonomi.
Falu Vapen Färg AB producerar och marknadsför diffusionsöppna färger och vår affärsidé är att virket ska kunna ventilera (andas) genom färgfilmen.
Det innebär att våra färger alltid ska målas i tunna skikt och är därför inte lämpliga att använda i alla typer av kulörer.
Vi har därför tagit fram en kulörkarta som visar de kulörer vi godkänt, vill kunder prova våra färger i andra kulörer tar vi inget ansvar för resultatet .
Vi avråder från det, även fast man kan borsta träfasaden väldigt ren är det svårt att vid t.ex. kvistar och lock få bort alla lösa rödfärgspigment som då kan "färga in" i den nya vita färgen.
Järnoxidpigment i färger är restprodukter från gruvdrift eller producerade från återvunnet stål.
I tillverknings-processen av järnoxidpigment baserat på återvunnet stål används järnvitriol och vatten som värms upp i stora kar. Blandningen skapar en forcerad rostprocess av stålet. Massan som skapas i karet filtreras rent och torkas sedan i olika kornstorlekar eller bränns för att få önskad kulör och kvalitet på järnoxidpigmentet. Denna tillverkningsmetod som baseras på återvunnet stålmaterial kallas syntetisk process, därav namnet syntetiska pigment.
Falu Vapen Rödfärg innehåller denna typ av järnoxidpigment som är tillverkat av återvunnet kontrollerat material i en miljövänlig process och det gör att våra järnoxidpigment är fria från miljöfarliga tungmetaller så som t.ex. bly.
Se video om pigment
Det finns många Rödfärger på marknaden med skiftande kvalitet och då vi är väldigt trygga med vår produkt lät vi Linnéuniversitetet utföra en provning enligt en standard för kulörstabilitet (927-6). Resultatet bekräftade det vi redan visste, att vår Rödfärg är väldigt kulörstabil.
Ladda hem resultatet här.kulorstabilitet-iso-927-6-rodfarg
Förutom att det blir väldigt fint så bör man vara medveten om att svart kulör drar åt sig värme.
Den högre värmen gör att träpanelen har större risk att torka ut och spricka och kulören bryts ner något snabbare än om man målar med ljusare kulörer.
Det finns risk för att fasaden kan upplevas som flammig eller prickig om du målar “vått i torrt” vid en bättringsmålning. Det kan synas vid exempelvis penselvändningar på höga fasader när man inte målat hela brädans längd eller vid bättringsmålning av spikskallar.
Det är en bra ide' !
Men var noga så att det inte kommer grundolja på de ytor som ska målas med våra helmatta färger.
Då det där blir ett tjockare och tätare färgskikt och därmed risk för uppglansning.
Är huset behandlat med järnvitriol sedan tidigare skall ytan anses ha varit helt oskyddad.
Den kulören som uppfattas på huset är döda träfiber, så kallat gråträ och det är aldrig ett bra målningsbart underlag.
Antimögelbehandla hela fasaden varefter stålborstning krävs ner till ett rent och fast underlag.
Därefter skall fasaden anses vara obehandlat och stryks därför två gånger med Falu Fasad enligt produktens rekommendationer.
Våra färger ska målas i tunna skikt och olika underlag som t.ex gammalt eller nytt virke "suger" upp olika mängd färg vilket gör att kulören kan upplevas som olika trots att man målat från samma färgburk.
Det kan vara bra att känna till när man t.ex. har byggt till en äldre fastighet och efter nymålning på hela fastigheten märker en skillnad på kulören mellan den nya och den gamla delen av fastigheten.
Din färghandlare kan tillhandahålla 1 liters provburkar i både Falu Vapen Slamfärg och Fasadfärg, som kan brytas till önskad kulör (se kulörkartan på startsidan).
Om färgen förvaras frostfritt och är oöppnad så har färgen en hållbarhet på 2 år från tillverkningsdatum.
Då alla våra färger är vattenburna ska de förvaras torrt och frostfritt, om en färg frusit finns det risk att vattenkristaller förstört emulgeringen i färgen och den blir obrukbar.
När vi anger sträckförmågan (antal målade kvm per liter färg) på våra färger gäller det för de ytor som våra olika färgtyper är avsedda att användas på. Det kan vara bra att vara medveten om att om man t ex målar på ett väldigt torrt, ”sugande” underlag kan färgåtgången bli högre än den angivna. Målar man däremot på ett slätt, hårt underlag kan färgen komma att räcka längre.
Normalt räcker vår Rödfärg och Slamfärg till ca 3 kvm/liter och Falu Fasad till ca 4-6 kvm/liter.
Det antal kvm/liter som vi anger på våra olika produkter baseras på det färgskikt som vi rekommenderar i kombination med lång erfarenhet av våra färger.
På nytt virke, två strykningar och späd med 10% vatten första strykningen. Vänta sedan minst ett dygn och måla med outspädd färg på andra strykningen. Vid ommålning räcker det att måla en gång med outspädd färg.
Med Falu Vapens Rödfärg/Slamfärg ska du räkna med ett ommålningsintervall på 5-8 år beroende på kulör och hur väderutsatt ytan är. Falu Fasad håller under samma förutsättningar ca 8-12 år och Knut och Foderfärgen ca 8-12 år.
Falu Vapens färger ska du stryka tunt, då de inte ska bygga tjocka färgskikt. Det ska max vara 0,5 mm våt färgfilm per strykning. Använd gärna Falu Vapens Proffspensel med styvare borst som stryker ut färgen väl.
Det totala färgskiktet när du är klar ska inte vara mer än 0,15 mm torkad färg. Det är viktigt för att färgen ska få bra vidhäftning och vara diffusionsöppen.
Måla tunna skikt och ej i direkt solsken eller på på solvarma ytor, känns ytan varm när du lägger handen på fasaden bör du inte måla.
Dåligt rengjord yta, gamla färglager, poröst trä och gråträ i underlaget är också orsaker till att det kan bli krackeleringar.
Vi har väldigt få reklamationer.
Om du inte är nöjd med produkten eller ditt resultat skall du alltid vända dig till den butiken där du har gjort ditt inköp.
För att hjälpa dig med den information butiken behöver för att kunna förstå ditt problem har vi gjort en lathund. Se pdf nedan. Fyll i den med så många ord som möjligt för att vi ska kunna förstå ditt problem och därmed kunna hjälpa dig på snabbast möjliga sätt.
Box 7033, Sundbornsvägen 3 791 47 Falun
023–70 57 40 falu.vapen@rotmotaverken.se