Pigg hundraåring som ger träfasader nytt liv.
Kär färg för miljö och människa.
”Färg är färg och kulör är kulör”, skrattar Falu Vapen Färg AB:s vd Conny Alfsson.
– Vi är lite nördiga här. Vi säger inte färg utan kulör, för färgen är ju själva produkten som du sedan väljer kulör på.
Klockan är åtta på morgonen och arbetet är i full gång i Falu Vapens fabrik på Sundbornsvägen i Falun. I företagets fikarum doftar det kaffe. Ett tiotal anställda från kontor och fabriksproduktionen samlas. Conny Alfsson slår sig ner vid bordet och för att berätta om företagets historia.
– Rötmotaverken grundades 1926 i Hosjö, strax utanför Falun, när fem herrar slog sina kloka huvuden ihop och blandade en husfärg som motade röta. Resultat blev så bra att de bestämde sig för att starta bolaget AB Rötmotaverken och sälja färgen.
– Akrylatfärg bygger på täta färgskikt i plast och är det som många idag använder, det vill vi på Falu Vapen ändra på. Våra färger innehåller inte plaster utan låter virket andas, berättar Johan Abrahamsson.
– Rödfärgen har funnits i flera hundra år och bygger på en väl beprövad teknik. Kåkarna står ju fortfarande kvar, så vi ser ju att det fungerar, fyller Conny Alfsson i. Men folk ställer högre krav på resultatet numera. Både när det gäller ommålningsintervall och kulörbeständighet. Det är där vi möter dem med Falu Fasad. Samma utseende och hantverk men längre ommålningsintervall och fler möjliga underlag att måla på.
– Namnet Falu Vapen Färg är gammalt och kommer från stadsvapnet i Falun, och det är ju logiskt, skrattar Conny Alfsson men tillägger:
– Vår kvalitetsfärg har ju absolut ingenting med vapen att göra.
Säljaren Johan Abrahamsson skyndar in och tar plats vid bordet.
– Har ni pratat om den moderna färgen Falu Fasad? Frågar han exalterat.
Vi hoppar snabbt vidare från historian om bolaget och rödfärgens födelse till den toppmoderna Falu Fasad som Johan kallar ”den moderna rödfärgen”.
– Akrylatfärg bygger på täta färgskikt i plast och är det som många idag använder, det vill vi på Falu Vapen ändra på. Våra färger innehåller inte plaster utan låter virket andas, berättar Johan Abrahamsson.
– Rödfärgen har funnits i flera hundra år och bygger på en väl beprövad teknik. Kåkarna står ju fortfarande kvar, så vi ser ju att det fungerar, fyller Conny Alfsson i. Men folk ställer högre krav på resultatet numera. Både när det gäller ommålningsintervall och kulörbeständighet. Det är där vi möter dem med Falu Fasad. Samma utseende och hantverk men längre ommålningsintervall och fler möjliga underlag att måla på..
Minus tre till plus nittiosex
Snön ligger gnistrande vit på mark och tak, termometern bjuder på tre minusgrader. Ett stenkast från fikarummet och vi hamnar inne i Falu Vapens stora fabrikslokal. Här är det en behaglig värme och en doft av linolja sprider sig. I taket hänger en grön banderoll med texten ”Falu Vapen, ”husfärger som andas”
I färgkokningen lämnas inget åt slumpen. Färgen i varje kokningsprocess kvalitetkontrolleras. Tjocklek, kulör samt densitet kontrolleras noggrant. Idag testas första koket av Ralf Björklund. Han har kokat färg här sedan 1999.
Kollegan Rolf Elebjörk kommer förbi och visar upp den designen till färgburkarna som ska ut i handeln, kurbits med dalahäst och företagsnamnet pryder locket. Rolf Elebjörk lyssnar på hur Ralf Björklund berättar:
– Nybörjare där, retas Rolf som varit i företaget sedan 1987.
Tillsammans med kollegorna har de under veckan kokat färg till ca 1 482 trähus.
Dataskärmen framför honom visar olikfärgade staplar, de beskriver vad som händer med koket på sex kubikmeter rödfärg. Alla komponenter ska blandas exakt.
Temperaturen närmar sig nittiosex grader i det enorma kokkärlet. Bredvid ligger mängder av
30-kilossäckar. Konditorvetemjöl står det på lappen.
– Förr slängde arbetarna upp säckarna med råvaror på ryggen ute på lastbryggan och bar in till fabriken, nu skruvas de flesta råvaror in i koket ifrån silos, berättar Conny Alfsson.
”Du kan aldrig måla över mögel”
För Falu Vapen är miljö och kvalitet viktigt och det är tydligt att de är stolta över sin produkt och det miljöarbete man gör.
– Numera har vi rena järnoxidspigment. Rödfärgspigmentet kommer från återvunnet stål från bilindustrin och med den processen slipper vi tungmetaller såsom aluminium, zink, och bly i vårt pigment. Med våra naturliga råvaror såsom vatten, mjöl, linolja och återvunnet stål har vi en otroligt bra miljöprofil – troligtvis den mest naturliga färgprodukten som finns på marknaden, säger vd:n Conny Alfsson.
Vad är en dålig rödfärg?
– Det är när den röda kulören ändras över tid och blir blålila, eller när tillverkaren snålar med fungicider i färgen. Det fuskas även med andelen linolja och vilken kvalitet man har på linoljan. Men den här firman har kokat rödfärg sedan 30- talet vilket ger oss en massa erfarenhet och kunskap något som är en trygghet för våra kunder.
Vi är otroligt stolta över våra produkter och kvaliteten vi har på våra färger. Dessutom är vår Rödfärg väldigt prisvärd.
Ralf Björklund är en av företagets 21 anställda. Med ett leende susar han förbi med trucken. Lastpallen är fylld med Falu Vapens Falu Fasad i faluröd kulör som är leveransklar.
220.000 liter färg på lagret får sällskap.
Johan Abrahamsson blickar stolt ut över färgburkarna och berättar:
– När jag är på plats och informerar hos färghandlarna ute i landet brukar jag tala varmt om vår produkt Falu Fasad. Den helmatta färgen som finns i 200 olika kulörer. Vill du ha en klassisk upplevelse av en kulör som möter de moderna kraven, då ska du välja vår Falu Fasad.
Johan Abrahamsson avslutar:
– Min vision är att alla i framtiden kommer att använda vår Falu Fasad- toppmodern, hållbar och miljövänlig. Längre ommålningsintervall och fler kvadratmeter målad yta per liter jämfört med klassisk rödfärg. Ändå samma utseende och funktion, helmatt och diffusionsöppen.